Tools2Boost

Online gratis nuttige software

Unix-tijdstempel

Hoeveel seconden is er vanaf 1.1.1970? Ontdek en converteer Epoch Posix-tijd online.

Kijk hoeveel seconden er verstreken zijn sinds januari 1970. Dit is een Unix-tijdstempel dat veel gebruikt wordt in de informatica.

Huidige Unix-tijdstempel






Converteren tussen Unix-tijdstempel en datetime


Unix-tijdstempel

tussen

Jaar:
Maand:
Dag:
Uur:
Minuut:
Tweede (sec):

Interessante vragen en antwoorden over Unix timestamp

Wat is Unix-tijdstempel?

Unix-tijdstempel is het aantal seconden dat is verstreken sinds 1970-01-01 00:00:00, exclusief schrikkelseconden.

Wat is "schrikkelseconden"?

Een schrikkelseconde is een correctie van één seconde die onregelmatig wordt toegepast op de gecoördineerde universele tijd, die de basis vormt van de veelgebruikte burgerlijke tijd.

Wat is Unix?

Unix is een besturingssysteem voor computers, vergelijkbaar met Windows of MacOS of Linux. Het ontstond in 1969.

Unix Timestamps begrijpen: De numerieke ruggengraat voor het bijhouden van tijd in computersystemen

Een Unix-tijdstempel is een numerieke weergave van een specifiek moment in de tijd. Het wordt meestal gebruikt om de datum en tijd van gebeurtenissen in computersystemen bij te houden, en wordt vaak opgeslagen als een geheel getal met teken dat het aantal seconden vertegenwoordigt dat is verstreken sinds het Unix-tijdperk. Het Unix-tijdperk is het tijdstip waarop het Unix-tijdstempel is ingesteld op 0, en wordt algemeen beschouwd als middernacht op 1 januari 1970, Coordinated Universal Time (UTC).

De Unix-tijdstempel wordt vaak gebruikt bij computerprogrammering, met name bij webontwikkeling, om de exacte datum en tijd van een gebeurtenis of actie weer te geven. Een Unix-tijdstempel kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het tijdstip weer te geven waarop een gebruiker een specifieke actie op een website heeft uitgevoerd, of om de datum en tijd van een transactie in een database bij te houden.

Een van de voordelen van het gebruik van een Unix-tijdstempel is dat deze gemakkelijk kan worden omgezet in een voor mensen leesbare datum- en tijdnotatie. Dit is handig bij het weergeven van het tijdstempel aan gebruikers of bij het vergelijken van tijdstempels om het tijdsverschil tussen twee gebeurtenissen te bepalen. Om een ​​Unix-tijdstempel om te zetten in een voor mensen leesbare datum en tijd, kan een programmeur een functie of bibliotheek gebruiken die de tijdstempel naar het gewenste formaat kan converteren.

Naast het gebruik ervan bij computerprogrammering, wordt de Unix-tijdstempel ook vaak gebruikt op andere gebieden, zoals cryptografie en netwerkbeveiliging. Een Unix-tijdstempel kan bijvoorbeeld worden gebruikt als onderdeel van een digitale handtekening om de authenticiteit van een document of bericht te verifiëren.

Over het algemeen is de Unix-tijdstempel een veelzijdige en veelgebruikte tool voor het volgen en weergeven van datums en tijden in computersystemen. De eenvoudige numerieke weergave en gemakkelijke converteerbaarheid maken het een handige keuze voor veel toepassingen.


UTC begrijpen: De wereldwijde tijdstandaard die de wereld op één lijn houdt

Universele synchrone tijd (of UTC), voorheen bekend als Coordinated Universal Time (of UTC), is de primaire tijdstandaard die wordt gebruikt in de luchtvaart, de auto-industrie en de wetenschappelijke en technische gemeenschappen. UTC wordt ook gebruikt in scholen, overheden en bedrijven om hun systemen volgens hetzelfde schema te laten werken. Elke regio kiest zijn eigen datum- en tijdoffset ten opzichte van UTC. Elke dag wordt UTC bijgewerkt van 03.00 uur Pacific Standard Time (PST) tot 18.00 uur PST.

De nauwkeurigheid van een berekend UTC-tijdstempel is dan ± 0,9 seconde als het gemiddelde wordt genomen over een periode van 30 minuten. Om de paar jaar wordt er een schrikkelseconde aan de kalender toegevoegd om veranderingen in de lengte van het jaar als de aarde draait te voorkomen. Er zijn ook regio's die tijdzones worden genoemd en die zijn gebaseerd op verschillende steden of dorpen. De primaire tijdzone heet Greenwich.

Tijdzones worden bepaald door hoe ver de regio verwijderd is van de nulmeridiaan. Noord-Amerika heeft bijvoorbeeld 12 tijdzones op basis van hoe ver ze verwijderd zijn van de Noord-Amerikaanse oostelijke nulmeridiaan (EPIM). De primaire tijdzone heet Greenwich, naar het Royal Greenwich Observatory in Londen, waar de belangrijkste merthing zich bevond voordat het observatorium tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. De primaire tijdzone fungeert als maatstaf voor andere zones en definieert ieders dagelijkse werkuren. Het belangrijkste verschil tussen primaire en secundaire tijdzones is dat secundaire zones tussen 2 en 13 graden van de nulmeridiaan liggen. Daarom zijn deze offsetzones beter geschikt voor avondentertainment of zakelijke bezigheden.